home
De voordelen
Alles over Tencel
Alleen topmerken
THE NEW AGE FIBRE
TENCEL® luidt het begin van 'n nieuwe tijdperk in vezeltechnologie in. Het volledig natuurlijke TENCEL® is de merknaam van Lenzing-Fibres voor lyocell. Een grote doorbraak is gemaakt met de ontwikkeling van de nano structuur van deze wondervezel. TENCEL® is gemaakt van puur natuurlijke houtcellulose, en combineert de meest gewilde en belangrijke eigenschappen van vele natuurlijke en synthetische vezels; TENCEL® is zo zacht als zijde, zo sterk als polyester, zo makkelijk te verzorgen als acryl, zo koel en plezierig als linnen, zo warm als wol, en veel beter vochtabsorberend dan katoen. Simpelweg 'n doorbraak in vezels! De nieuwe generatie, met 'n glansrijke toekomst....

DE ONOVERWINNELIJKE VEZEL

Dankzij de unieke nano-vezel technologie van TENCEL® kunnen er stoffen worden geproduceerd, waarvan we tot nu alleen maar konden dromen. TENCEL® is de eerste cellulose(celweefsel) vezel die zijn enorme kracht krijgt uit deze nano-technologie. Als resultaat van de geconcentreerde en regelmatige structuur van de non-vezels, kunnen er nieuwe functionele eigenschappen aan TENCEL® worden toegevoegd. Deze garanderen 'n uitstekende vochtopname, gecombineerd met optimaal vochtmanagement. Gedurende het slapen geeft ons lichaam minimaal 0,4 liter transpiratievocht af, maar de buitegewoon goede vochtabsorptie van TENCEL® garandeert dat de matras aangenaam droog blijft, en zo de nachtrust bevordert. De foto's tonen hoe vocht gelijkmatig wordt opgenomen door TENCEL®, als gevolg van de gecontroleerde en regelmatige structuur van deze nano-vezels. Synthetische vezels kunnen geen vocht opnemen in de binnenkant van de vezel. De afbeelding laat zien dat TENCEL®, in tegelstelling tot katoen en modal, vocht regelmatig absorbeert en controleert. Ook neemt TENCEL® ruim 50% meer vocht op dan katoen. Als contrast neemt polyester helemaal geen vocht op.

* Het vocht is blauw van kleur


De opkomst van een nieuw tijdperk

Water is vitaal voor leven, en wordt door de TENCEL® eigenschappen op een unieke wijze gehanteerd. TENCEL® absorbeert het overtollige vocht, en staat het snel weer af aan de atmosfeer. De ware kracht van TENCEL® kan gevonden worden in deze perfecte wisselwerking; de basis voor 'n nieuw tijdperk.

Nano-vezeltechnieken zijn de sleutel tot de fantastische prestaties van TENCEL®. De unieke technologie van nano-vezels maakt de productie mogelijk van stoffen, waarvan de werking tot nu toe voor onmogelijk werd gehouden. 'n Doorbraak, met onvoorstelbaar goede eigenschappen. TENCEL® is de eerste cellulosevezel waarbij de nanotechnologie is gebruikt. De gecontroleerde en regelmatige structuur van TENCEL® leidt tot spectaculaire nieuwe gebruiksmogelijkheden. De nano-vezels optimalieren de vochtabsorptie, gekoppeld aan verkoelende eigenschappen. TENCEL® biedt natuurlijke koeling, uitstekend vochtmanagement, en gaat bacteriegroei tegen.

Een perfecte symbiose
Vochttransport als gevolg van nanotechnologie; 'n wereld-uitinding! In tegenstelling tot synthtische vezels met hun beperkte eigenschappen, biedt TENCEL® uniek vochttransport. De kompleet nieuwe nano technologie van TENCEL® ondersteunt deze natuurlijke vezeleigenschap, wat optimale omstandigheden voor onze huid garandeert.

Vochttransport wordt bepaald door het klimaat. Afhankelijk van het klimaat neemt TENCEL® vocht op, en staat het direct af aan de atmosfeer. Vergeleken met alle andere vezels heeft TENCEL® de hoogste absorptiewaade; zelfs bij 'n luchtvochtigheid van 65% heeft TENCEL® nog steeds ruim voldoende capaciteit over om vocht van de huid op te nemen; dé garantie voor 'n droog en gezond slaapklimaat. De grafiek toont de vochtopname in 'n stof zien, als de stof van een relatieve luchtvochtigheid van 65% wordt verplaatst naar 'n relatieve luchtvochtigheid van 100%. Het vocht verwijst naar gewicht van de droge stof.

TENCEL®; de huid sensor

De huid is het grootste menselijke ademhalende orgaan. De menselijke huid fungeert als een beschermende laag, die de lichaamstemperatuur reguleert en zorgt voor de waterbalans. TENCEL® ondersteunt deze lichaamsfunctie door als een tweede huid op te treden.

Waarneembaar beter

Een subjectief gevoel van welzijn hangt in belangrijke maten af van vochtabsorptie en van de oppervlakte structuur van de vezels. Ruwere vezels kunnen leiden tot huidirritatie. Het extreem gladde oppervlak van TENCEL® voelt streelzacht en bijzonder plezierig an de huid. De reden voor het fijne oppervlak is de lage stijfheid van deze unieke vezel. TENCEL® heeft 'n uiterst zachte vezel-structuur, controleert de temperatuur, en is irritatievrij voor de gevoelige huid.

TENCEL® voor sensuele souplesse
TENCEL® geeft zachtheid over de hele linie. Een vergelijking van de vezeloppervlakken maakt het verschil erg duidelijk. TENCEL®vezel heeft een veel gladder en soepeler oppervlak dan wol en katoen; wol heeft een geschubt oppervlak, en katoen is onregelmatig en ruw.

Spectaculaire resultaten voor de gevoelige huid

TENCEL® is een godsgeschenk voor 'n ieder met 'n gevoelige huid. De unieke combinatie van een glad vezeloppervlak en excellente vochtabsorptie creeëert een positieve omgeving voor de gezonde huid, wat TENCEL® ideaal in gebruik maakt.

Natuurlijk en functioneel
Functionaliteit is inherent aan TENCEL®, omdat sublieme vochtdoorlatendheid een van de basis eigenschappen is. Daarbij worden optimale gevoels-karakterisitieken gegrandeerd door de nanostructuur. Onderzoek heeft uitgewezen dat 85% van de getete mensen met een gevoelige huid TENCEL® prettiger vind om te beslapn, dan andere materialen. Volgens recente dermatologische studies bevordert het gebruik van TENCEL®stoffen het comfort en gevoel van welzijn (dermatological study of the textile compatibility of Tencel, Univ.-Prof. Dr. T.L. Diepgen, Heidelberg, Duitsland) Ook is TENCEL® vrij van chemische stoffen: een belangrijke factor voor de gevoelige huid, en een voordeel in vergelijking met andere natuurlijke vezels.

Volledig natuurlijke hygiëne
Als het aankomt op hygiëne en bacteriegroei leveren de eigen en natuurlijke eigenscahppen van TENCEL® een verscheidenheid aan voordelen voor de huid. TENCEL® geeft bacteriën geen kans om te groeien. Bacteriegroei wordt voorkomen op een 100% natuurlijke manier. De perfecte vochtregulatie van de veel is hiertoe de sleutel. Als er vocht wordt geproduceerd, wordt het direct geabsorbeerd van de huid, en naar de binnenkant van de vezel gtransporteerd. Op die manier ontstaat er geen vochtlaagje op de huid, waar bacteriën kunnen groeien.TENCEL® voorkomt bacteriegroei, blinkt uit in vochttransport, is geheel vrij van chemicaliën, en voorkomt irritatie.

Verwijdert het milieu voor bacteriegroei
Als het aankomt op de opnamecapaciteit voor water, is TENCEL® duidelijk superieur aan andere vezels. De bacteriegroei werd bijgehouden in verschillende vezels, en TENCEL® -met 'n snelle vochtabsorptie en -transport en hoge absorptiecapaciteitbewees het meest effectief te zijn in het tegengaan van de bacteriegroei.

Totaal zonder chemische toevoegingen
Het resultaat laat zien dat TENCEL® de meest hygiënische natuurlijke vezel is. TENCEL® voorkomt van nature de groei van bacteriën, zonder gebruikmaking of toevoeging van chemicaliën.
Bij synthetische vezels daarentegen gaat de groei van bacteriën 2000 keer zo snel als bij TENCEL®.

Vooruitgang is een van de specialiteiten van de natuur
De toekomst is voor TENCEL®! De productie van TENCEL® is revolutionair. Het produtieproces is gebaseerd op een draaiend proces; het vertegenwoordigd de grootsteprestatie in cellulozevezel-technologie. Het gesloten kringloop systeem wat de gebruikte middelen recycled is wat het proces revolutionair maakt. Aan dit unieke productieproces werdde "Europese Prijs voor het Milieu" toegekend door de Europese Unie. TENCEL® heeft een ander overduidelijk voordeel: het milieuvriendelijke productieproces (bekroond met de europese ECO-Award), in combinatie met de zuivere puurheid van de vezel. Dit zijn extreem overtuigende ecologische argumenten om te kiezen voor TENCEL®.

EU ECO-LABEL : TENCEL® BLIJFT DE NADRUK LEGGEN OP MILIEU

• TENCEL® is de enige vezel-producent ter wereld met het Europese Unie Eco-label
• Eco-label “Flower” verzekerd van de hoogste milieu-standaard

TENCEL® werd gezamelijk gepresenteerd met afgevaardigden van het europese Eco-label op de laatste textielbeurzen in Parijs (Texworld), en op de garen-beurs (Expofil).
Steeds meer mensen maken bewust de keuze om meer waarden als duurzaamheid en ecologie in te passen in hun dagelijks leven - en dat willen ze ook laten zien in de stoffen die ze gebruiken. TENCEL® blijft zich als leidende vezelproducent sterk maken voor de ecologische kwaliteit van zijn vezels.

TENCEL® is de enige vezelproducent die de “Flower” prijs van de Europese Unie heeft ontvangen.
De “Flower” staat voor een uniek certificatensysteem dat de consument in staat stelt ecologisch verantwoorde producten te herkennen. De prijs bewijst dat TENCEL® nieuwe standaards zet voor duurzaamheid en ecologische technologie.
www.eco-label.com
“Tencel legt zich toe op het concept van duurzaamheid. Het EU eco-label geeft opnieuw aan dat haar vezels niet alleen functioneel overtuigende eigenschappen hebben, maar ook op het gebied van milieu goede en natuurlijke produkten zijn. We zijn ervan overtuigd dat dat het concept van duurzaamhied steeds belangrijker gaat worden door de hele industrie heen, tot de eindgebruiker aan toe.” Zegt Frits Weniger, general manager van Business Unit Textile Fibres.

Hoogste milieu-standaard voor verwerking en product
De criteria voor de prijs zijn strikt en alleen de beste van elke industrie ontvangen het EU Eco-label. De prijs vereist de wetenschappelijke analyse van de ecologische impact van het proces en product, en bewijs van naleving van de standaard, speciaal gedefinieerd door de Europese Unie, moet geleverd worden. Bij de cellulose en vezel productie moet men zich houden aan de grenzen van emissie aan lucht en water, en de chemicalien -met name hun biologische afbreekbaarheid- worden grondig bepaald. Voor zowel de verwerker als de consument biedt de “Flower” zekerheid: het product wat ze in hun handen houden is milieuvriendelijk.

TENCEL® de prijswinnende eco-vezel
-TENCEL® wordt gemaakt van eucalyptus hout uit een herplantingsproject.
-Het productieproces voor TENCEL®, de revolutionaire Lyocell technologie, ontving talloze prijzen, waaronder de “europese prijs voor het milieu” van de europese unie.
-De natuurlijke grondstof hout verzekert dat de eigenschappen van TENCEL® natuurlijk en huidvriendelijk zijn. De nanostructuur van de vezel verzekert een optimale vochtregulering en warmteregulering. Het hieruitvolgende comfort maakt TENCEL® de voorkeurs-vezel voor bedbekledingsstoffen.
-Optimale vochtregulatie zorgt voor natuurlijke anti-bacteriologische eigenschappen zonder dat er chemicalien hoeven worden toegevoegd. TENCEL® is de puurste cellulose vezel, en daarom de ideale vezel voor de gevoelige huid
-TENCEL® is volledig biologisch afbreekbaar

Cellulose: bouwmateriaal van de natuur
Voor de TENCEL® is duurzaamheid al jaren een realiteit. De natuurlijke grondstof hout is daar een belangrijke voorwaarde voor. Cellulose is een product van photosynthese bij planten. Dit biologische proces maakt organisch material vanuit koolstofdioxode (CO2) en water. Zonlicht is de energiebron en zuurstof, afgegeven door de plant is hier een bijproduct van. Cellulose is de belangrijkste bouwsteen in de natuur, en aanwezig in overvloed. TENCEL® is koolstof-neutraal en deel van een natuurlijke kringloop.

Pionier in het chloor-vrije bleken
Voor 'n mooi en egaal uiterlijk, dienen vezels altijd gebleekt te worden. TENCEL®'s milieu beschermings inspanningen van vele jaren maken niet alleen de voorhoede van de industrie, maar ook het centrum van vakbekwaamheid voor ecologische productie-processen en technologie. Aldus pionierde TENCEL® op het gebied van volledig chloorvrij bleken (TCF); het revolutionaire lyocell proces was ontworpen met het milieu in gedachten.

100% Organisch
TENCEL® is van basis een 100% natuurlijke grondstof, en is volledig biologisch afbreekbaar. De grondstof hout komt van duurzaam onderhouden boomkwekerijen. Het kreeg het Europese kwaliteitskeurmerk PEFC en het internationale keurmerk FSC. TENCEL® heeft talrijke prijzen ontvangen voor zijn milieuvriendelijke productieproces.

Innovatie van begin tot eind
Zuivere virtuositeit! De knowhow van de specialisten van TENCEL® is beschikbaar voor de betere beddenmerken, over de hele wereld. De experts overzien de vezel van het garen, tot het eindproduct. De gespecialiseerde en uitgbreide vezel- en textiellaboratoria staan klaar om de industrie te helpen, en specifieke oplossingen te ontwikkelen.
De naam TENCEL® staat voor succesvolle innovatie. Het onderzoeksteam ontdekte nieuwe en natuurlijke vezeleigenschappen en innovatieve toepassingen.

TENCEL®; 'n manier van leven-vezel
TENCEL® is revolutionair, dankzij zijn zijdezachtheid, goede vorming, en unieke comfort. Uitstekende vochtabsorptie gecombineerd met perfecte huid gevoelseigenschappen garanderen een tot heden ongekend hoog comfort, en een luxueuze esthetiek.Matrassen met TENCEL® creëert de meest gunstige condities om te slapen: koel in de zomer, en behaaglijk warm in de winter.

Hoedt U voor namaak
U heeft alleenmet originele TENCEL® stoffen te maken, als de merknaam in de stof vermeld staat. Alleen dán profiteert u van de unieke eigenchappen en talloze voordelen; het resultaat van jarenlange intensieve research.

TENCEL® houdt de regie
Tencel® houdt de volledige regie over het gebruik van haar edele, waardevolle stoffen. Ze stelt zeer hoge eisen aan de matrasfabrikanten, om de unieke werking van TENCEL® te kunnen blijven waarborgen. TENCEL®-stoffen mogen uitsluitend gebruikt worden in combinatie met andere materialen, die zonder uitzondering van 'n gelijk, zeer hoog niveau zijn als TENCEL® zelf: zo vindt u in de bedden de beste pocketveren, hoogwaardige afdeklagen,en perfecte afwerking. Alle lagen moeten subliem en uiterst geavanceerd zijn, voor een absoluut perfect eindresultaat. Omdat de eisen zo hoog gehouden zijn, ontstaan absolute topkwaliteits producten. Natuurlijk, zóveel kwaliteit kent zijn prijs. Maar het gebruiksgenot is dan ook navenant hoog. Alleen de beste merken Door de enorm hoge eisen van TENCEL® aan de uiteindelijke beddenproductie, vindt u matrassen met de edele, revolutionaire TENCEL®-bekledingsstoffen alleen bij de topmerken in bedden en matrassen. Minder goede beddenmerken kunnen eenvoudig geen beschikking krijgen over TENCEL®. TENCEL® wordt in de Benelux o.a. gebruikt bij de volgende matrasmerken: - EnergyRest - Luxor - Avenue

Alleen de beste merken

Door de enorm hoge eisen van TENCEL® aan de uiteindelijke beddenproductie, vindt u matrassen met de edele, revolutionaire TENCEL®-bekledingsstoffen alleen bij de topmerken in bedden en matrassen. Minder goede beddenmerken kunnen eenvoudig geen beschikking krijgen over TENCEL®.

TENCEL® wordt in de Benelux o.a. gebruikt bij de volgende matrasmerken:
- EnergyRest
- Luxor
- Avenue

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK NAAR SLAAP: EEN GEZONDE NACHTRUST MET TENCEL®

Op Heimtextil 2007 in Frankfurt presenteert Tencel® de resultaten van een slaap onderzoeksproject voor het eerst. Het project richtte zich op de invloed van beddengoed op de slaap kwaliteit en de waarde van ontspanning gemeten met “HeartMan”.

De gerenomeerde slaap-onderzoekswetenschapper, Univ.-Prof Dr. Maximilian Moser, onderzocht invloed van TENCEL® beddengoed op slapende mensen. Er werden metingen gedaan van factoren die onze gezondheid beïnvloeden, zoals de hartslag van de slapende mensen. Het klimaat in hun omgeving, dat wil zeggen de kamertemperatuur en luchtvochtigheid en andere factoren die de slaapkwaliteit direct beïnvloeden. Het onderzoeken van de micro-klimatische parameters maakt het mogelijk om een conclusie te trekken over het subjectieve welzijn, en hoe het lichaam hierop reageert. Een 24 uurs ECG speciaal ontwikkeld voor dit doel -de “HeartMan”- legde de hartslag van 24 mensen vast. De testpersonen sliepen om de beurt voor een week in verschillende soorten beddengoed. In deze test werd TENCEL® vergeleken met polyester en met katoen. Het doel van de test was de invloed van de verschillende materialen te meten en hun effect op personen, wat het algemene gevoel van welzijn beïnvloed.

TENCEL® demonstreert een droomachtige slaap kwaliteitsindex.

De vegetatieve slaapkwaliteit index in deze testen geeft een waarde die staat voor ontspanning en herstel gedurende de slaap. Deze objectieve waarde geeft aan in welke tijdsperiode gedurende de nacht herstelwaarden met betrekking tot hartslag veranderlijkheid meting werden bereikt: hoe lager bijvoorbeeld de hartslag, hoe intensiever de slaap en dus de herstelwaarde die dit teweegbrengt. De resultaten van de tests laten zien dat de mensen in een TENCEL® bed een betere nachtrust hebben. De slaapkwaliteitsindex van de testpersonen is 61% hoger dan van polyester.

TENCEL® wordt alleen maar beter en beter
Als we kijken naar de week als een geheel valt er iets interessants op. Na een gewenningsperiode van ongeveer 3 dagen slaapt men beter met TENCEL® dan in het begin van de week. Vergeleken met de andere bedmaterialen neemt TENCEL® een grote vlucht in termen van resultaten. Bij polyester aan de andere kant neemt het subjectieve gevoel van welzijn (behaaglijkheid) af en in het standaard bed blijft het hetzelfde. In het algemeen helpt TENCEL® beddengoed het zweten tegen te gaan, en het wordt beschouwd als kalmer en meer ontspannend, wat zorgt voor een betere subjectieve kwaliteit van de nachtrust vergeleken met polyester.

TENCEL® leidt tot betere prestaties
De testpersonen gaven aan dat zij zich met TENCEL® minder snel op de dag uitgeput voelden in vergelijking met polyester. Ze konden zich beter concentreren en leden niet aan een gebrek aan energie. Aldus kan TENCEL® de kracht van presteren gedurende de dag verbeteren en aanzienlijk bijdragen aan het algemene gevoel van welzijn.

Research project uitgevoerd door:
JOANNEUM RESEARCH - Istitut fur NichtinvasivE Diagnostik Franz-Pichler-Strasse 30 - 8160 Weiz, Austria Titel: “de invloed van textiele materialen op de kwaliteit van slapen” De resultaten van de tests bewijzen dat mensen die in 'n TENCEL-bed liggen beter slapen. Tencel verzorgt een signifikante bijdrage aan het algemene gevoel van welzijn.

ęCopyrock all rights reserved
LuxorAvenueEnergy